Dystrybucja żywności
Szydłowieckie Stowarzyszenie Pomocy Osobom Najuboższym we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Szydłowcu rozpoczyna od dnia 11 grudnia 2024 roku ostatnią w tym roku dystrybucję żywności na podstawie umowy ze Związkiem Stowarzyszeń Radomskim Bankiem Żywności w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) – Podprogram 2023 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+).
Umowa, która została podpisana 5 września 2024 roku objęła pomocą 516 osób w 264 rodzinach. Celem szczegółowym Programu jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej lub podstawowej pomocy materialnej osobom najbardziej potrzebującym, w tym dzieciom, oraz zapewnienie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.
Pomoc w ramach FEPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie czy rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych. Trafia ona do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie. Z pomocy w formie paczek żywnościowych mogą skorzystać osoby, których dochód netto nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2 056,40 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1 590 zł dla osoby w rodzinie.
Wartość ostatniej (trzeciej) dostawy wyniosła 40 852,85 zł, a waga asortymentu to 6 678,12 kg. Łączna wartość wydanych w 2024 roku artykułów żywnościowych wyniosła 121 081,68 zł o wadze 19 373,56 kg.
W ramach Programu zakwalifikowane osoby/rodziny otrzymają następujące artykuły spożywcze:
1) groszek z marchewką,
2) dżem truskawkowy,
3) makaron jajeczny świderki,
4) mąka pszenna,
5) kasza jęczmienna,
6) płatki owsiane,
7) herbatniki maślane,
8) kawa zbożowa rozpuszczalna,
9) mleko UHT,
10) ser podpuszczkowy dojrzewający,
11) szynka wieprzowa,
12) szynka drobiowa,
13) pasztet wieprzowy,
14) szprot w oleju,
15) cukier biały,
16) olej rzepakowy,
17) fasolka po bretońsku.