„Jak smakuje Szydłowiec”
12 maja Burmistrz Szydłowca Artur Ludew spotkał się z przewodnikami miejskimi, którym wręczył certyfikaty ukończenia kursu, a także z przedsiębiorcami z branży gastronomicznej, biorącymi udział w projekcie turystycznym "Jak smakuje Szydłowiec", którym wręczył specjalnie przygotowane plakaty i broszury promujące ścieżki i zabytki Szydłowca, które turyści będą mogli otrzymać w restauracjach.
Nowa ścieżka gastronomiczno – turystyczna, a także program szkoleniowy dla młodzieży chcącej zdobyć uprawnienia przewodnika miejskiego ruszyły niedawno z inicjatywy powołanego przez burmistrza zespołu ds. rozwoju turystyki. Program opracowany przez zespół i Wydział Informacji i Promocji będzie realizowany przez kilka kolejnych lat i polega na wszechstronnym wykorzystaniu wszystkich atutów i możliwości Szydłowca do zwiększenia ruchu turystycznego. Jeden z nich to gastronomia oferująca smaki znane z dzieciństwa i zdrowe, naturalne potrawy tradycyjnej kuchni regionalnej. Drugi - otwartość, entuzjazm i urok osobisty szydłowieckiej młodzieży, która będzie oprowadzać turystów po naszym mieście. To pierwsze kroki w bardziej wszechstronnym i atrakcyjnym udostępnianiu turystom naszego miasta.
W spotkaniu wzięli także udział naczelnik Wydziału Informacji i Promocji Urzędu Miejskiego Justyna Jezierska i przewodniczący zespołu ds. rozwoju turystyki Krzysztof Prześlakowski.
Na szlaku kulinarnym znalazły się: Restauracja Motel Ballaton, Zajazd Świerczek, Restauracja Hotel Iguś, Restauracja Lodownia, Piwnica Szydłowiecka, Restauracja Hotel Primagor, Restauracja Zamek, Cukiernia Proczka, Herbaciarnia Faktoria. Jakie przysmaki serwują lokale można się przekonać odwiedzając każdy z nich, a naprawdę warto.
{phocagallery view=category|categoryid=1435|limitstart=0|limitcount=0}