II Przegląd Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Gmin z Terenu Powiatu Szydłowieckiego
6 lipca odbył się II Przegląd Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Gmin z Terenu Powiatu Szydłowieckiego, połączony z konkursem kulinarnym – "Bitwą Regionów". Na wydarzenie zaprosił Powiat Szydłowiecki we współpracy z Samorządem Województwa Mazowieckiego i w partnerstwie z gminami Szydłowiec, Orońsko, Mirów, Chlewiska i Jastrząb.
Nad szydłowieckim zalewem prezentowały się koła gospodyń wiejskich i lokalne zespoły ludowe.
Na scenie zaprezentował się Zespół Rodzinny z Korzyc, Zespół folklorystyczny "Zdziechowianki", "Kumosie" z Sadku, Wesołe Babeczki” z Klubu Senior+ z Orońska, "Broniowianki" z Broniowa, „Radosne Nutki” z Mirowa, Zespół Rodzinny z Korzyc, Zespół Folklorystyczny „Zdziechowianki”, „Broniowianki” z Broniowa, Stowarzyszenie Edukacyjno-Folklorystyczne „Wrzos”, "Radosne Nutki", Zespół Śpiewaczy „Niezapominajki”, Zespół Śpiewaczy „Gąsawianki”, Zespół Śpiewaczy „Wolanki”.
Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały olbrzymi wachlarz kulinarnych pyszności. „Bitwa Regionów” była nie tylko okazją do zaprezentowania bogactwa polskiej kuchni, ale także do wymiany doświadczeń i inspiracji między uczestnikami. Była to prawdziwa uczta smaków i różnorodność tradycji kulinarnych. Kilkanaście kół gospodyń rywalizowało ze sobą na najsmaczniejszą i najlepiej podaną potrawę. Największe uznanie jury uzyskało danie Koła Gospodyń Wiejskich w Budkach Pierwszych – zrazy z karczku zawijane z kapustą i ziołami w towarzystwie klusek z sosem grzybowym, II miejsce zajęło KGW z Kolonii Kuźni za potrawę z królika, III miejsce KGW „Tradycja” z Ciechostowic za pyzy ziemniaczane, świeżym mięsem nadziewane, w pysznym sosie zatopione i tradycją otulone.
Na imprezie nie brakowało również atrakcji dla dzieci, chodzenia na szczudłach, puszczania baniek, warsztatów plastycznych.
Wieczorem organizatorzy zaprosili na szydłowiecką „potupajkę”, zabawę taneczną przy muzyce Kapeli Bursów i Kapeli Kamila Chrząszcza.
Impreza była prawdziwym świętem polskiej kuchni regionalnej.