IV Święto Jagody w Sadku
Kolejna, czwarta edycja Święta Jagody odbyła się w sobotę 19 lipca. To lokalne doroczne święto jest pomysłem i inicjatywą mieszkańców Sadku. Organizuje je Rada Sołecka. W organizacji pomaga dyrekcja szkoły i mieszkańcy. Nazwa i charakter imprezy sięgają do starej tradycji zbierania jagód, co dla mieszkańców przez długie lata było sposobem nie tylko na ciekawy, smaczny i tani jadłospis, ale także na zarobek sezonowy.
Jak zwykle, najważniejszą częścią święta był konkurs kulinarny. Ustawione na stole konkursowe potrawy - naleśniki z jagodami i bitą śmietaną, pierogi, słodkie, dekoracyjne babeczki, jagodowe torty, mus z jagód i lodów, pyszne drożdżowe bułeczki "jagodzianki" kusiły oko i podniebienie.
Jak w ubiegłych latach, dopisali zaproszeni goście - Burmistrz Szydłowca Andrzej Jarzyński, Przewodnicząca Rady Miejskiej Krystyna Bednarczyk oraz radni Jan Depo i Tadeusz Rut, ksiądz proboszcz Zenon Ociesa, dyrektor radomskiej delegatury kuratorium oświaty Dorota Sokołowska, a także pracownice Urzędu Miejskiego Jadwiga Kopycka i Justyna Jezierska. Piękna letnia pogoda sprawiła, że do Sadku przyjechało również wielu mieszkańców Szydłowca i okolic.
Organizatorzy zapewnili wiele atrakcji zebranym na placu przy amfiteatrze uczestnikom. Były stoiska z lodami, goframi, gril, a dla najmłodszych dmuchaniec i zjeżdżalnie, a także malowanie twarzy.
Całość prowadziła Ewelina Kurek, a honory gospodarzy czynili sołtys Zygmunt Matla, dyrektor Jolanta Kozłowska i radny Rady Miejskiej Tadeusz Rut. Przewodniczącą komisji, oceniającej jagodowe kulinaria była tradycyjnie pani Henryka Adamczyk – mistrzyni cukiernictwa z Szydłowca. Oczekiwanie na werdykt komisji urozmaicały ludowymi przyśpiewkami "Kumosie" z Sadku i zaproszone na uroczystość "Pawłowianki" z Pawłowa. Wystąpiła Klaudia Dróżdż z Sadku oraz po raz pierwszy wystąpił na jagodowej scenie zespół Klubu Emeryta "Lokator" pod kierownictwem Kazimierza Zawadzkiego.
Niemałym zaskoczeniem był werdykt komisji konkursowej. Po odczytaniu numertu zwycięskiego zestawu potraw w kategorii "wyroby jagodowe" okazało się, że jest nim dwunastoletni Dawid Kraska z Sadku, który, w zeszłym roku zajął również I miejsce. Jak powiedział sztuki gotowania i wypieków nauczył się od swojej babci. Drugie i trzecie miejsce w tej kategorii uzyskały kulinaria przygotowane przez panie Teresą Błaszczyk i Jolantę Srokę. W kategorii wypieków I miejsce zdobyły wypieki pań Anny Limanin i Teresy Sokołowskiej, drugie – pani Marii Pietras, a dwa trzecie ex aeqo – Dawida Kraski i Oskara Żaka.
Święto zakończyło się tradycyjną zabawą taneczną trwającą do późnych godzin nocnych.
{phocagallery view=category|categoryid=903|limitstart=0|limitcount=12}